Möt våra elever

Adam Blom

Möt Adam, som går inriktning Transport på Fordons- och Transportprogrammet på Olinsgymnasiet Götene. Här berättar han om sitt gymnasieval och hur det är att gå en yrkesutbildning.  

Vad fick dig att välja Fordons- och Transportprogrammet?

Det är en stadig utbildning där man alltid kommer ha jobb efter gymnasiet. Min dyslexi och ADD gjorde att jag valde ett yrkesprogram. Jag vill absolut inte plugga vidare, utan jag vill använda händerna och komma ut och jobba direkt efter studenten.

Jag trodde att dyslexin skulle vara ett jätteproblem, men så har det inte varit. Här på skolan är det anpassat så att jag får det så bra som möjligt. Exempelvis får jag böcker upplästa eller ser på film. 

På Transport får jag greja väldigt  mycket och behöver inte sitta still och ha det trökigt

Hur är det att gå på en yrkesutbildning?

Det är kul! Jag får greja väldigt mycket och behöver inte sitta still och ha det trökigt, utan jag får göra något jag tycker är kul. Det är också väldigt skönt att det inte är så mycket plugg mer än själva fordonsämnena. Kärnämnena är inte lika många längre och det blir mer och mer fordonskurser ju mer tid som går. 

Det är extra motiverande att vi erbjuds att ta truckkort och B-körkort. Man klarar det så länge man själv ligger i.

Hur är stämningen på skolan?

Den är bra! Det är en hyfsad liten skola där man känner de flesta. 

Det är extra motiverande att vi erbjuds att ta  truckkort och B-körkort”.

Vad drömmer du om att göra i framtiden?

Jag vill starta eget inom transportbranschen och ha ett eget åkeri med 2-3 anställda. 

Har du några råd till de som står inför gymnasievalet?

Va inte stressad, det löser sig! Det är inte lika stressigt att plugga på gymnasiet som jag trodde, men det beror på att jag har hittat rätt utbildning och gör något jag vill göra. Så, välj inte utefter dina kompisar, utan välj det du faktiskt själv vill göra.

Vill du veta mer?

Är du också intresserad av Fordons- och Transportprogrammet? Då kan du läsa mer om utbildningen här.