Restaurang- och Livsmedels­programmet

Mariestad

Restaurang- och Livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram för dig som är intresserad av jobb inom restaurang och livsmedel eller bageri och konditori. Här får du smaka på branschen på ett naturligt sätt i vår egen utbildningsrestaurang Vänerskutan eller i vår bageriverkstad Fyren.

Här får du lära dig om restaurang- och livsmedelsbranschens olika delar där man arbetar med både moderna och traditionella hantverksmetoder. Du får kunskaper om näringslära, arbetsmiljö och hygien. Att arbeta inom restaurang och livsmedel innebär att man ofta jobbar nära kunden, därför lägger programmet även fokus på försäljning och service samt exponering och uppläggning. Utbildningen ger dig också grundläggande kunskap om livsmedelsbranschens regler och lagar.

En annan viktig del av utbildningen är kunskap om entreprenörskap och företagande. Du får lära dig hur man arbetar med ekonomi, planering och organisation för att få rätt förutsättningar till att starta egen verksamhet.

Vi erbjuder två olika programinriktningar:

Testa på branschen under din APL

Vi jobbar aktivt med att vara en trygg övergång in i arbetslivet och har goda kontakter med det lokala näringslivet. Förutom att utbildningen ger dig erfarenhet av yrket knyter du också viktiga kontakter med arbetsgivare under din APL (arbetsplatsförlagt lärande). På Olinsgymnasiet har du minst 15 veckors APL.

Poängplan

På Restaurang- och Livsmedelsprogrammet läser du vissa kurser gemensamt och andra baserat på vilken inriktning du väljer.

  • Gymnasiegemensamma kurser
    900
    • Engelska 5
      100
    • Engelska 6
      100
    • Historia 1a1
      50
    • Idrott och hälsa 1
      100
    • Matematik 1a
      100
    • Naturkunskap 1a1
      50
    • Religionskunskap 1
      50
    • Samhällskunskap 1a1
      50
    • Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1
      100
    • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
      100
    • Svenska 3 eller Svenska som andraspråk 3
      100
  • Programgemensamma kurser
    400
    • Hygien
      100
    • Livsmedels- och näringskunskap 1
      100
    • Branschkunskap inom restaurang och livsmedel
      100
    • Service och bemötande 1
      100
  • Individuellt val
    200
  • Gymnasiearbete
    100
  • Inriktning Kök & Servering
    300
    • Mat och dryck i kombination
      100
    • Matlagning 1
      100
    • Servering 1
      100
  • Inriktning Bageri & Konditori
    300
    • Bageri 1
      100
    • Choklad och konfektyr
      100
    • Konditori 1
      100
  • Programfördjupningens kurser
    700-800
    • Läs mer om vilka kurser som ingår i programfördjupningen på respektive inriktning

Med reservation för ändringar

Bilder från Restaurang- och Livsmedelsprogrammet

Bläddra mellan bilder