Intervju
Möt våra elever
Sandra Thunborg
Möt Sandra, som tog studenten från inriktningen Bageri & Konditori på Restaurang- och Livsmedelsprogrammet på Vänergymnasiet Olinsgymnasiet Mariestad, våren 2024. Här berättar hon om sitt gymnasieval och hur det är att gå en yrkesutbildning.
Vad fick dig att välja Restaurang- och Livsmedelsprogrammet?
Jag älskar att baka på fritiden och tycker att det är lättare att gå i skolan om man samtidigt får göra något som man tycker är kul. Men jag har egentligen inga planer på att jobba inom bageri eller konditori, utan drömmer om annat. Så RL blev ett val för att plugga upp betygen och ha roligt, vilket jag tror är lättare att göra när jag får göra något jag älskar.
Hur är det att gå en yrkesutbildning?
Mitt val av yrkesutbildning gör att jag får hålla på med något jag älskar på skoltid. Så har du intresse för den yrkesutbildning du väljer gör det att skoldagarna blir mycket lättare och roligare eftersom varje bagerilektion ser olika ut.
Vad bakar du helst?
Jag tycker att det är jättekul att baka tårtor, för att man kan baka så många olika. Tårtor är något jag bakar hemma så ofta jag får chansen, åt familj, släkt och vänner.
Vilket är ditt favoritbakverk?
Tårtor! Det är en riktig favorit, både att baka och äta.
Hur är stämningen på skolan?
Det är en bra stämning. RL och FT är två väldigt olika program, men vi går väldigt bra ihop ändå. Det är även bra lärare och upplägg på lektionerna.
Vad drömmer du om att göra i framtiden?
Min framtidsdröm är att bli kriminaltekniker och undersöka brottsplatser. Men först ska jag utbilda mig till kriminolog. Mitt stora bakintresse kommer alltid att finnas kvar så det blir jag som får bjuda på fredagsfika.
Har du några råd till de som står inför gymnasievalet?
Välj något du tycker är roligt, det är det allra viktigaste. Välj inte utifrån kompisarna. Det går alltid att bli något annat i framtiden!
Vill du veta mer?
Är du också intresserad av Restaurang- och Livsmedelsprogrammet? Då kan du läsa mer om utbildningen, inriktning Bageri & Konditori här.