Möt våra elever

Mio Bådenlid

Möt Mio, som går inriktningen Bageri & Konditori på Restaurang- och Livsmedelsprogrammet på Vänergymnasiet Olinsgymnasiet Mariestad. Här berättar han om sitt gymnasieval och hur det är att gå en yrkesutbildning. 

Vad fick dig att välja Restaurang- och Livsmedelsprogrammet?

Det bara blev så. Jag har alltid gillat att baka. Tanken var att jag skulle gå Fordon- och Transportprogrammet på gymnasiet, då jag är uppvuxen med maskiner. Men sen satt jag och bläddrade i en katalog och hittade RL. Då kändes det som ett roligare programval och jag började se mig själv mer som en bagare än en lokförare i framtiden.  

Det är viktigt att ha roligt!”

Hur är det att gå en yrkesutbildning? 

Det är inte alls lika mycket plugg. Du använder händerna mycket mer samtidigt som det är stor sannolikhet att du får ett jobb direkt efter studenten. Det gör också att du inte har några krav på dig att läsa vidare på högskolan, även om man såklart kan göra det också.  

Vad bakar du helst?  

Det är jättekul att göra olika tårtor. Det är kreativt och det finns stor yta att dekorera på, så det går att få dem väldigt personliga. Det är kul när man får till det och utvecklas i sitt bakande. 

Det är stor sannolikhet att du får ett jobb direkt efter studenten

Vilket är ditt favoritbakverk?  

Kanelbullar. Jag älskar att äta bullar.

Hur är stämningen på skolan?

Den är härlig! Det är en liten skola där man känner igen alla. Det är bra gemenskap och en härlig atmosfär. 

Vad drömmer du om att göra i framtiden? 

Det skulle vara jättekul att öppna mitt eget bageri här i Mariestad. 

Det är kul när man får till det och utvecklas i sitt bakande.

Har du några råd till de som står inför gymnasievalet?

Välj det du tycker är kul! Välj också det som du tror att du vill jobba med i framtiden, även om det alltid går att byta bana och plugga vidare. Men välj inte utbildning enbart för att du kan få ett välbetalt yrke efteråt – då kommer du inte vara lycklig om du ska jobba med något som du inte tycker är roligt och som inte intresserar dig. Det är viktigt att ha roligt!

Vill du veta mer?

Är du också intresserad av Restaurang- och Livsmedelsprogrammet? Då kan du läsa mer om utbildningen, inriktning Bageri & Konditori här.