Presentationsbild på David, elev på RL-programmet inriktning Kök & Servering

Möt våra elever

David William Jensen

Möt David, som tog studenten i somras från inriktningen Kök & Servering på Restaurang- och Livsmedelsprogrammet på Vänergymnasiet Olinsgymnasiet Mariestad. Här berättar han om sitt gymnasieval och hur det är att gå en yrkesutbildning.   

Vad fick dig att välja Restaurang- och Livsmedelsprogrammet?

Jag är en väldigt kreativ person och ville läsa något mer praktiskt och aktivt på gymnasiet. Jag funderade på allt ifrån bild och formgivning eller teater till matlagning, men ansåg att laga mat är det mest kreativa som finns. Du kan exempelvis inte smaka på en målning.  

RL är fantastiskt om du gillar utmaningar, att ta ansvar och vill lära dig något praktiskt på riktigt.

Hur är det att gå en yrkesutbildning? 

Det är extremt skönt. Jag kräver rörelse för att lära mig. Det man gör känns också på riktigt och inte bara som ett resultat på ett papper. Som när man skapar en riktig fin maträtt, och sedan får betyg på den. 

Vad tillagar du helst?

Något som tvingar mig att lära mig något nytt. Det kan exempelvis vara en ny teknik. Så det är inte alltid att det jag lagar blir så gott första gången, eller andra gången heller för den delen.  

Det är inte alltid att det jag lagar blir så gott  första gången.

Vilken är din favoriträtt? 

Jag gillar det mesta, men får jag bara välja en rätt blir det pasta carbonara. 

Hur är stämningen på skolan?

Det är roligt att gå här. Jag och mina klasskamrater är olika, men i en restaurang tvingas vi att samarbeta – och då blir resultatet bra.  

Vad drömmer du om att göra i framtiden? 

Stå i ett varmt kök och skapa något jag är riktigt nöjd med. Att fortsätta inom kockyrket är en självklarhet, jag har fallit för det och kan inte tänka mig något annat eller se mig någon annanstans. Jag får skapa och det är kreativt samtidigt som det är utmanande och stressigt, men på ett bra sätt. 

Att fortsätta inom kockyrket är en självklarhet

Har du några råd till de som står inför gymnasievalet?

Restaurang- och Livsmedelsprogrammet är fantastiskt om du gillar utmaningar, att ta ansvar och vill lära dig något praktiskt på riktigt. Varje gång vi har elevrestaurangen öppen eller serverar catering så är det inte en lektion. Du lagar mat på riktigt och serverar för riktiga kunder som betalar för sig. De hjälper en att bli bättre. 

Det är ett kreativt och fysiskt program. Du lagar allt från grunden, om du vill och om du visar att du kan och vill, så får du. Du blir också en lagspelare då du i köket alltid har en roll att fylla och sköta. 

Vill du veta mer?

Är du också intresserad av Restaurang- och Livsmedelsprogrammet? Då kan du läsa mer om utbildningen, inriktning Kök & Servering och fördjupningen Kock här.